keskiviikko 6. elokuuta 2014

Suku on pahin

On vähän kriisiyttänyt tänään. Miehen kanssa joka asiasta on tullut riitaa ja itkua. Karjuin miehelle ihan urakalla, ja sydämeni särkyi, kun tajusin Maissin katselevan ja ihmettelevän. Mun äiti huutaa mun isille? En halua nähdä noita ihmetteleviä silmiä ihan lähiaikoina. Kun itkin myös pysäköintiin liittyviä teemoja, totesin, että kyse saattaa olla hormonaalisesta kriisistä.

Onneksi mikään ei yhdistä pariskuntaa enemmän, kuin ulkoinen uhka. Mies ei ole tavoittanut poikaansa pariin viikkoon. Poika on ihan kunnossa, ei mitään hätää, mutta ei vaan vastaa puheluihin ja viesteihin. On siis armeijassa. Mies on paniikissa ja pelkää menettävänsä lopunkin yhteyden lapseensa, niin aikuinen kuin tämä onkin. Soitin pojan äidille ja kysyin kuulumisia. Hän käyttäytyi tosi oudosti, ei halunnut jutella kanssani. Kysyin onko kaikki ok, olenko loukannut häntä tai onko jotain sattunut. Kaikki on kuulemma oikein hyvin. Anoppi taas on kirjoitellut mukavia kommentteja facebookissa, omaan töksähtelevään tyyliinsä. Kuten "monien parkinson-potilaiden omaiset tukevat heitä, mutta omat omaiseni eivät". Tiedän hänen viittavaan tällä ex-mieheensä, josta hän itse halusi erota. Näin lukiessaan siitä tulee mieleen lähinnä yksinelävän anopin ainoa poika perheineen (that's us). Toinen miehen ex-vaimo (tavallisesti se oudompi) ei ole moneen päivään oikutellut millään tavalla, ei myöskään hullu äitini, joten sillä saralla on mennyt oikeinkin hyvin. Ja kun mies soitti pojan äidille ja puhui pitkään tämän kanssa, siitä seurasi, että poika on viestitellyt koko illan whatsapissa isänsä kanssa armeijajuttuja. Hän haluaa aliupseerikouluun ja sotapoliisiksi.

Tänään sain myös puhelun serkultani, joka haluaa vaimonsa kanssa tulla mahdollisimman pian katsomaan vauvaa. Hän on ilmeisesti leppynyt siitä, etten kutsunut heitä häihin tai ristiäisiin (emme ole oikeasti tekemisissä ja silloin harvoin kun olemme, hän ei ole selvinpäin). Äidin suku on kyllä helmiporukkaa. Minä ja Maissin kummitäti, sekä veljeni, olemme ehdottomasti valiojoukkoa. Meidän kanssamme ei siitä syystä juuri ollakaan tekemisissä. Muut ovat vahvasti päihdeongelmaisia ja jonkinlaista persoonallisuushäiriöiden kirjoa myös esiintyy. Viime viikolla ollessani Maissin kummitädin luona hänen äitinsä oli kuullut asiasta minun äidiltäni. Tätini lähetti omituisia, aggressiivisia viestejä siitä, miten serkkuni pitäisi tehdä nyt sitä ja tätä Maissin kanssa. Suvulla on outo suhtautuminen minuun, Maissin kummitätiin ja nyt avioeronsa vuoksi veljeeni. Häntä ei käytännössä ole olemassakaan. Eräs toinen serkkuni oli uhonnut, ettei kyllä enää soittele veljelleni. Veljeni jääkin kaipaamaan hänen humalaisia itsesääliavautumisiaan kello 22 jälkeen. Koska olen rajannut vahvasti yhteydenpitoa suvun kanssa antamalla puheluiden esimerkiksi mennä aina ensin vastaajaan, josta selvitän tajunnan tason ennen kuin mahdollisesti soitan takaisin, minuun suhtaudutaan vihan sekaisella kunnioituksella. Rajattomille ihmisille omista rajoista kiinnipitäminen on punainen vaate. En ole tavannut ensi viikolla kyläilevää serkkuani sen jälkeen, kun hän 1,5 vuotta sitten olisi halunnut minun poikkeavan heillä ennen töihin menoani, tuossa aamukuudelta, jotta hänen päihtymystilansa olisi sopiva sille, että hän osaa eritellä minulle fiiliksensä. Suostuin menemään vasta töiden jälkeen eikä se ollut hänestä ollenkaan sama. Nyt hän kertoi hakeutuvansa töihin lastensuojeluun. En ajatellut suositella häntä.

Eräs kiva serkkuni isän suvusta on kalevalainen jäsenkorjaaja ja hän hoitanut meitä lähes 30 serkkua isäni puolelta. Hän sanoo meidän olevan niin lonkkavikaisia, että jos olisimme koiria, meidät olisi lopetettu koko sakki. Minulla on mahtava geeniperimä. Miesparka.


2 kommenttia:

  1. Anteeksi, mä nauuroin täällä vedet silmissä, vaikkei ehkä pitäis. Niin hauskasti kirjoitit erikoisesta suvustas. Mun suosikki kai serkku, jota pitää tavata kuudelta aamulla, et olis selvinpäin. Tsih!

    Tajuatko millainen sissi olet, kun osaat vetää rajoja rajattomien kanssa? Ja oot noin täyspäinen. Paitsi näemmä hormonihuuruissas sinäkin :)

    Olenko joskus jo kysynyt, pohjautuuko sun ammatinvalinta mun sossun sanoihin: Jokainen hoitaa näissä hommissa omia traumojaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ei mun serkku olisi ollut selvä silloin klo 6.00 vaan hänen laskuhumala sopivassa inspiraation tilassa selittämään mulle villeimmät visionsa. Hän ihan tosissaan odotti että herään viideltä saadakseni kuunnella kännistä jorinaa ja loukkaantui, kun en sen vertaa viitsinyt vaivautua. Ei näille voi kuin itkeä tai nauraa, joten valitsen mieluummin jälkimmäisen vaihtoehdon. Rajojen pitäminen vaatii kyllä yhteydenpidon rajoittamista minimiin, siksi en näistä kyläreissuista ole kovinkaan innoissani.

      Tuo sun sossun sanominen on niin totta, juuri näin se on. Mun ammativalinta pohjautuu aivan ehdottomasti juuri tuohon. Suojelen lapsia tavalla, jolla olisin toivonut itseäni suojeltavan. Jotain haavaa se minussa hoitaa. Toivottavasti 6 vuotta omaa terapiaa tarkoittaa, että pystyn jo hoitamaan muitakin kuin itseäni. Tosi tietoinen omista motiiveistaan täytyy olla, ja peilata toisten kanssa jatkuvasti, että pysyy riittävän ulkopuolisena. Tästä hullusta suvusta on se hyvä puoli, että kaiken maailman pershäiriöiset ei mua pelota. Ne on yleensä hankalimpia asiakkaita, mutta mä toisaalta tunnistan ne tyypit ja osaan olla aika kova pala vastapuolella. Sillä vastapuolella siinä kyllä aina ollaan, ennemmin tai myöhemmin.

      Poista