sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kolme kuukautta äitiyttä



Tyttäreni täyttää tänään kolme kuukautta. Mitä olen oppinut tässä ajassa vanhemmuudesta?

Kannattaa syödä aina kun voi. Tosin kaurapuuron voi syödä tarvittaessa kylmänäkin.

Suihkussa ja vessassa käyminen on luksustuote, silkkaa ylellisyyttä. Ainakin rauhassa. 

Olen ratkaissut sen yhteiskunnallisesti merkittävän salaisuuden, miksi pullantuoksuisista kotiäideistä kuoriutuu tappavia nettikeskustelijoita ilman lempeyden hiventäkään. Äitiys herättää valtavan suuren suojeluvaiston. Käydessäni ensimmäistä kertaa ostoskeskuksessa vauvan kanssa totesin olevani tilassa, jossa pystyy tappamaan paljain käsin, jos joku lähestyy lastani uhkaavasti. Teoriani mukaan tämä suojeluvaisto kiteytyy vihanpurkauksiksi oletettuja uhkia omaa lasta kohtaan. Tosin ystäväni Laura on sitä mieltä, että äitiys tuottaa myös vihaa omaa lasta kohtaan, mutta koska se on tabu, se täytyy purkaa muihin äiteihin.

On totta, että naisen älykkyys laskee lapsivuodeaikana. Ainakin näin omat empiiriset tutkimukseni ovat osoittaneet. Kuuntelen sujuvasti erilaisia ohjeita esimerkiksi sähköisen lypsykoneen käytöstä. Mielessäni ajattelen, etten ymmärrä sanaakaan. Päässäni liikkuu tasan yksi suuri kysymysmerkki. En myöskään muista nimiä, päivämääriä tai tapahtumia. Minä, joka olen ollut kävelevä kalenteri. Myös mies on tunnustanut jälkeenpäin, että olen ollut älykkäin tässä perheessä. Ollut. 

Rakkaus omaa lasta kohtaan on vuoren kokoinen järkäle. En tiennyt, että näin isoa tunnetta mahtuu maailmaan. Onneksi sitä ei tiedä lapsettomana, kuinka valtava ja peruuttamaton tuo rakkaus on. Eppujen laulun sanat ” Vuoksesi myrkkyä joisin, voisin karhuja kengittää…” pitävät niin paikkaansa. Laittakaa karhut jonoon vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti