lauantai 6. joulukuuta 2014

Öinen ruoskinta

Vielä syyllisyydestä. Minua painavat seuraavanlaiset asiat.

Meillä on sotkuista, liikaa tavaraa. Liikaa pyykkiä odottamassa pesua, viikkausta ja silitystä. Ikkunoita vailla pesua jo vuodesta kuokka ja kypärä. Heitän edelleen liikaa ruokaa roskiin/kompostiin. Ei edes mennä siihen, kuinka huonosti hoidan kompostoria. Se niin taatusti taas jäätyy.

Ihmisten laiminlyönti. En jaksa soittaa kenellekään, kuinka voi olla näin huono puhumaan puhelimessa? Vastaavasti en myöskään kirjoita kenellekään, joskus harvoin whatsappaan tai tekstaan. Ystävien laiminlyönti on rikoksista kauhein.

Olen surkea vaimo ja äitipuoli. En oikeasti ole kiinnostunut mieheni lapsista enää nykyään, laitan kyllä kalenteriin koska he tulevat, ruokin, pesen pyykit ja jututan, mutta siinä kaikki. Tätä ei varmaan edes saisi sanoa ääneen. Vuoden surkein vaimo-palkinto on myös tulossa meitsille. Meillä oli äsken hetki yhteistä aikaa, kun heräsin nukuttamasta Maissia ja mies oli vielä hetken hereillä ennen nukkumaan menoa. Katsoimme yhdessä elokuvan lopputekstit.

Itseni laiminlyönti. En ole vuoden aikana lukenut kuin kaksi kirjaa. Minä hengitän lukemalla. En muista tilata hammaslääkäriä, en harrasta liikuntaa. Tingin aina joogaan menosta, vaikka tarvitsisin sitä oikeasti. En rasvaa ihoani riittävästi enkä varsinkaan käytä silmänympärysvoidetta. (Ympäristörikos!) Ainoan bonuspisteeni saan lopultakin laihtumisesta, adventtipaasto on tehnyt ihmeitä. Mutta tiedätte kyllä, mitä tapahtuu kun laihtuu ilman liikuntaa ja ihon rasvausta.  Onneksi käyn edes kuorossa, se on parasta elämässäni kodin ulkopuolella. (Se on ainoa elämäni kodin ulkopuolella.)

Talon eläinten kurjaa hoitoa en edes avaa tähän, etten saa kettutyttöjä kimppuuni vapauttamaan marsuja häkistään. Kissat luultavasti suunnittelevat muuttoa muualle.

Minun kaikki energiani valuu tähän äiti-juttuun. Maissin hoitamiseen, ruokkimiseen, hänen hyvinvointiinsa. Olin ajaa taas tänään kolarin käydessäni kissan kanssa eläinlääkärissä. Mies kysyi, onko mielessäni liikaa asioita, kun vaan sohlaan koko ajan. Joo, kevyt ehkä. Mieleni tuntuu halkeavan asioista, tekemättömien töiden taakasta, riittämättömyydestä. Silti jokaisena päivänä on eletty jollain tavalla ihmismäisesti, syöty, nukuttu ja oltu puhtaissa vaatteissa. Paitsi silloin, kun huomasin töissä, että farkunpolvessani on kämmenenleveydeltä räkää.

Syyllisyys nousee siitäkin, etten tee niin paljoa, en täyttä työviikkoa, en väitöskirjaa, en mitään ihmeellistä. Silti minun aikani ei tunnu riittävän. Samalla tiedän, että tämä vähä mitä teen, olen Maissin kanssa silloin kun en ole töissä, on oikeasti tärkeää. Onko kyseessä jälkikriisi siitä muutoksesta, kun saa lapsen näin vanhana ja joutuu tajuamaan, ettei oikeasti olekaan kovin tehokas ja ahkera, ja on ehtinyt tehdä asioita aiemmin vain siksi, ettei ole tarvinut huolehtia muista kuin itsestään yli 40 vuotta? Ja vähän muista, mutta silti, eri tavalla. Ei ole ollut täydellisessä vastuussa muista ihmisistä aiemmin. Miten ihmeessä te teette tämän jutun? Vinkkejä kaivataan. Ja jos vinkki on se, että ole armollisempi itsellesi, niin tarkat ohjeet siihen kiitos.

8 kommenttia:

  1. Ensimmäinen lapsi vie eniten aikaa. JA llapsesta riippuu paljonko se vie aikaa. Äidistä riiippuu se, käyääkö hän kaiken aikansa lapsen kanssa, pakosta tai halusta, kummasta vaan.
    Tarkoitan mun esikoinen oli tyytyväinen vauva. Se makoili lattialla leikkimässä ja makoilin sohvalla lukemassa. Hra kakkonen vei aikaa paljon enemmän, mutta luin kun ehdin.

    Kyse on pririteeteissa. Hoidan pakolliset eli ruokaa lapsille ja toki hoivaa. Pyykkiä on pestävä, mutta voi kun se voi lojua puhtaassa vuoressa kauan. Joskus on imuroitava. Imuroin keittiön, olkkarin ja eteisen usein, makkarit joskus :D
    Mun prioriteettien kärjessä on lukeminen ja ystävä. Niille on aikaa. Muusta tingin.
    Joillakuilla ei ole aikaa niiille, ehkä työ ja perhe ja siivous menee edelle? Moni siivoaa sikana.. Miksi? Voiko tehdä jotain kivaa? Mutta jotkut tkkää on kun on tosi siistiä.
    VAlittaako kukaan jos pyykit kasaantuu tai villakoirat juoksee? Valittaako joku muu kuin sun sisäinen ruoskija?

    Siinä sulle armollisuutta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakas P, kiitos ihanasta konkretiasta :) mä luulen, että kukaan ei oikeasti valita, jos on sotkuista, mua itseä vaan ärsyttää. Ja appiukkoa, mutta se ei oikeasti sano ääneen. Mutta se on totta, että jos vaan siivoaa, jää jotain kivempaa pois. Yksi ongelma on siinä, ettei kukaan vaadi mua jäämään pois joogasta esimerkiksi. Mun on vaan ite vaikea mennä, jos olen ollut jo töissä. Tingin siis itse kaikesta omasta. Kuoron paras puoli on se, että siitä ei voi olla pois ja se on ihanaa. On pakko mennä aina kuin mahdollista, enkä edes lähde käymään sitä vääntöä itseni kanssa. Tajuan järjen tasolla sen, että olen parempi äiti ja siedettävämpi vaimo silloin, kun mulla on jotain omaa. Teen siis vain karhunpalveluksen siinä, että luovun jostain tärkeästä, vaikka lukemisesta. Ystävät on niin kaukana suuri osa, että tapaamisjärjestelyt ei ole aina edes musta kiinni. Voisin silti yrittää enemmän. Ystävien tapaaminen on vaan niin parasta.

      Poista
  2. Voi Rakas!!!! Sä olet ihan normaali. Sä olet tavallinen pienen lapsen äiti. Mikään noista ei tunnu vieraalta, mikään noista ei ole ikuista. Älä mieti mitään muuta kuin rämmit läpi tämän ajan, se on vähän tällaista, mutta hyvin sä vedät! Jälkeenpäin katsottuna sitä vaan ihmettelee, miten ihmeessä sitä ei sitten vaan ollut vähän vähemmän stressaantunut kaikesta tuosta, kun sille ei juurikaan voinut mitään!

    Sä olet niin usein mielessä. Ajattele, sun ei tarvitse laittaa viestiä tai soittaa, täällä ystävät on. Silti ja aina! Ota iisisti, siinä se elämä nyt on vähän aikaa. Halaus. Iso halaus!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo sanat lämmittää tosi kovasti; ei ole ikuista ja hyvin sä vedät :) yritän muistaa ne joka päivä. Välillä Maissi taputtaa mua tosi kannustavasti, ihan kuin sanoisi samaa. Se onkin just jännää, että miksi ei voi olla stressaamatta, kun asiat kuitenkin pääosin järjestyy. Niinkuin vaikka se, että olin unohtanut katsastaa autoni eikä mitään vahinkoa lopulta tapahtnut. (Mies saattaisi olla tästä eri mieltä :) Halaus ihana, on tosi ikävä sua.

      Poista
  3. komppaan P:tä: asiat tärkeysjärjestykseen. Ensin ruokaa (lapselle), sitten tulevat muut, vähäisemmät asiat.
    Mielikuvituksettomat siivoavat, muut lukevat ;)

    Jostain kumman syystä armollisuus itselle on kovin haasteellista, tulee toimittua juuri päinvastoin - liian helposti tulee tingittyä itselle tärkeästä, käyttäytyä marttyyrin lailla. Kuin olisi jotenkin luvattomilla teillä, kun ottaa omaa aikaa ja tekee jotain itselleen mieluisaa ja tärkeää.

    Mä en usko että kyse on mistään jälkikriisistä. Kyse on ihan vaan arkisesti äitiydestä. (sitä vaan ei kukaan osaa kertoa etukäteen) - mulla jymähti aikoinaan ihan samalla tavalla. Yritän toipua. Vieläkin.
    Enkä vieläkään käsitä, mitä tapahtui ja miksi. (miten toiset selviävät tästä niin paljon helpommalla? ovat jotenkin organisoituneempia?)

    Valitan, ei tainnut olla minusta lohduksi.
    Kärvistelen liikaa samoissa tunnelmissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, ihana Marika! Musta on niin lohdullista kaikki mitä sanot, kiitos <3 Täytyy ehkä yrittää keksiä jotain siitä organisoitumisesta. Mutta olla silti syyllistymättä. Kerron jos keksin.

      Poista
  4. Minun pikkulapsiajasta on jo vuosikymmen aikaa ja olen tällä hetkellä ihanien, välillä teini-ikäänsä kipuilevien nuorten onnellinen äiti. Jälkikäteen ajateltuna aika vain katosi lasten syntyessä 1,5 vuoden välein ja jossain vaiheessa tajusin, etten ehtinyt vuosiin lukea yhtään kirjaa, en ostanut itselleni vaatteita (ei ollut ylimääräistä rahaa) ja saatoimme sairastelujen keskellä olla yli viikon putkeen sisällä. Silloin kauppareissukin tuntui taivaalliselta! Kuten muutkin kirjoittivat, armollisuus itseään kohtaan syntyy, kun ei tee vaatimuslistoja vaan riittää, että selviää päivästä toiseen. Minulla oli henkireikänä aktiivinen toiminta paikallisessa MLL:n yhdistyksessä ja varmaan senkin ansiosta viihdyin kotiäitinä seitsemän vuotta. Kiitos ihanan realistisesta blogista, tekstejäsi on ilo lukea. Jouluniloa! Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, tosi kauniisti sanottu. Hienoa, että löysit tänne. 7 vuotta kotona on huikea saavutus. Mä olen niin vanha, että lisälapsista voi vaan haaveilla. Joudun töihin viimeistään parin vuoden päästä, siis kokonaan. Jouluiloa ja hyvää mieltä sinulle myös <3

      Poista