lauantai 25. lokakuuta 2014

Muumimammaksi alkaminen

Olen päättänyt alkaa muumimammaksi. Kuinka se tapahtuu?

Sirpa Happosen Muumiopas kuvaa Muumimammaa näin: "Jos muumiperhe on Muumilaakson ydin, Muumimamma sijaitsee sen keskiössä- Hän on Muumimipeikon äiti ja Muumipapan puoliso, muumeista vakain ja suvaitsevaisin. Paitsi perheestään, hän pitää huolta myös vieraista, joita saapuu tämän tästä. Muumimamma joutuu toistuvasti tilanteeseenn, jossa on ratkaistava, mitä syödään" ja "Muumimamman huolenpito ulottuu myös tunnetasolle. Hän hyväksyy kaikki, kuuntelee ja lohduttaa. Muumilaakson turvallinen ilmapiiri on paljolti hänen varassaan. Hänen vakautensa antaa muille vapauden, ja koska hän nauttii elämästään, turhaa kiitollisuudenvelkaa ei synny. Kotiinpalaajat saavat kakkua tai rommitotin, ja kun Muumimamma seikkailee mukana, ruoka ja makuusija järjestyvät helpommin." Lisäksi "Muumimamma nauttii juhlimisesta mutta myös yksinolosta, erityisesti puutarhanhoidosta."

Ruoanlaitto, puutarhanhoito, säilöminen, juhlien järjestely, vieraiden vastaanottaminen - ne hoituvat kyllä. Haasteellisinta minulle on tuo kohta koska hän nauttii elämästään. Ei niin, etten nauttisi elämästäni, nautin kyllä. Mutta että osaisin heittäytyä elämästäni nauttimiseen ihan täysillä, kantamatta turhaa syyllisyyttä, jännittämättä ja pelkäämättä turhia, suorittamatta? Se on vaikeaa. Ei kuitenkaan mahdotonta, sillä muumimammoille kaikki on mahdollista.

Viime aikoina on täytynyt miettiä paljon oman elämän ja jaksamisen rajoja. Keskittymistä omaan perheeseen ja sen hyvinvointiin. Totesimme miehen kanssa, että tällä hetkellä energiasyöppöjä on ympärillämme enemmän kuin tarpeeksi. Olen haaveillut pienestä pakomatkasta hotelliin miehen ja Maissin kanssa. Tajusin kuitenkin, että oikeasti haluaisin olla vain kotona ihan kaikessa rauhassa. Sovimme, että lähiaikoina varaamme pari päivää siihen, että olemme tavoittamattomissa täällä kotona. Puhelimet, tietokoneet ja facebookit kiinni ja vain keskenämme. Yhdessä, läsnä.

Happonen ohjeistaa kaikkia muumimammaksi tahtovia: "Älä turhaan pyri kerralla Muumimammaksi. Ole iloinen, jos sinussa on edes jotain hänen piirteitään. Ole itsellesi armollinen, oikea Muumimammakin olisi. Pienet paheet ovat vain sympaattisia. Käytä hyväksesi kaikki tilaisuudet nukkua: auringossa, varjossa, ulkona ja sisällä. Ja juhlan eetos on ylitse muiden."

7 kommenttia:

  1. Me käytiin eilen katsomassa Muumit Rivieralla. Muumimamma on just tollanen. Turvallinen ilmapiiri on paljolti hänen ansiotaan. Kun hotellihuone oli liian suuri, muumimamma muutti perheensä huoneen valtavaan sänkyyn. Mikä ihana kodikkuus siitä syntyi. Sulla on kaikki ainekset muumimammaks Zilla. Mutta mä uskon (ja tiedän) hyvin, että energiasyöpöt syö sitä energiaa olla Muumimamma. Toi teidän suunnitelma kuulostaa täydelliseltä! Mökki pimeäksi ja ulkopuoliset ulos. Omaa elämää pitää suojella välillä Muumimamman tarmolla <3

    VastaaPoista
  2. Mäkin haluan muumilaaksoon!

    Täällä vain kiukutaan, niin äiti kuin isompi poikakin ja jestas, että se vie voimia! Pahinta on se, ettei tiedä mitä tehdä, jotta elämä helpottuisi tai itse jaksaisin paremmin (siitä tässä mulla on kyse, ei vaikeasta elämästä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä taitaa olla kunnon uhma menossa, kyllä se varmasti ohi menee jossain vaiheessa. Voimia muru <3

      Poista
    2. Ja vielä, mun kommentti on vähän myöhässä mutta musta sä jo otitkin tilanteen haltuun, järjestämällä asiat mukavammin itsellesi. Kaikki mikä helpottaa sun jaksamista on hyväksi <3

      Poista
  3. Mäkin haluun muumimammaksi, mutta tällä temperanmentilla ei ehkä onnaa....jos on enemmänkin Pikku Myy tyyppiä ;)

    Mutta aina voi yrittää ja kehittyä!
    Valoa ja ilon kautta!

    VastaaPoista